Ja ik ben moeder en ik werk 40 uur. En nee ik ben niet…

… alleenstaand. Ik ben getrouwd en samen hebben we een zoontje van 2 jaar. We werken allebei. Als onbekende mij vragen waarom ik zoveel werk terwijl ik moeder ben, hebben ze zelf vaak een antwoord klaar. Een oordeel. ‘’Ohhh je bent vast alleen’’ of ‘’Je hebt vast geen keus’’. Ik heb zeker keus! Ik heb ervoor gekozen om moeder te zijn en om te werken aan m’n carrière.

Ik heb ervoor gekozen om een rolmodel te zijn voor mijn zoon. Om hem mee te geven wat gelijkwaardigheid is. Echte gelijkwaardigheid. Niet het klassieke, traditionele mama de hele dag thuis terwijl papa de hele dag aan het werk is. We zijn samen verantwoordelijk voor het gezin, voor de zorg van ons zoontje en voor onszelf. Juist omdat we zo goed voor onszelf zorgen kunnen we beide combineren.

Niet alleen onbekende reageren vreemd op het feit dat ik als moeder zoveel werk. Juist mensen direct in mijn omgeving. Bijv. Als ik zeg dat ik een dagje vrij heb genomen om wat leuks te doen met m’n zoon. ” Ohh ja je hebt een kind dat zou je bijna vergeten, weet hij nog wel wie je bent haha”.. Auw denk ik dan. Ik zou de discussie kunnen aangaan want de personen die zulke opmerkingen maken zijn vaak zelf vader. ” euhh en jij dan?”. Dan krijg je weer te horen ” ik ben een man dat is anders”. Waarom is dat dan anders?

Voor de werkende moeder
Het zou allebei kunnen. Werken en moeder zijn. Maak zelf de keus. Wat zou je graag zelf willen? Er is geen goed of fout. Je hebt gestudeerd, avonden lang jezelf opgesloten om een essay te schrijven of te leren voor een tentamen. Je bent begonnen met studeren omdat je een doel voor ogen had. Een droom. Een stip aan de horizon. Je hoeft geen stap terug te doen. Je kan voor beide kiezen. Je kan nog steeds je doelen realiseren. En ja het is wel hard werken maar dat zijn de meeste dingen in het leven 😉 En voel je alsjeblieft niet schuldig.

Voor de vrouw die twijfelt
Je hebt net promotie gemaakt. Je werkt hard al sinds je afstuderen. Je wil wel ooit moeder worden maar niet nu. Het komt nu niet goed uit. Alles wat je hebt opgebouwd is dan in 1 klap weg. Je denkt ik ben nog jong. Ik stel het nog even uit. Waarom? Het leven gaat door en door. De dagen lijken tegenwoordig sneller te gaan dan ooit. Je hebt altijd wel een reden waarom je het niet zou moeten doen. Stel het niet uit. Je drive ga je niet ineens verliezen. Ik ben van baan geswitcht direct na mijn zwangerschap. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging ‘’ maar je bent net moeder! Bij een nieuwe werkgever moet je jezelf opnieuw bewijzen en hard werken. Wordt het geen tijd om rustig aan te doen?’’. 1 van de reacties die ik destijds kreeg. Ik wist ook niet wat me te wachten stond. Had geen idee hoe het zou zijn. De combinatie van nieuwe baan en moeder zijn. Ik kan je vertellen het was de beste stap ooit!

Voor de werkgever
Maak het je medewerkers makkelijker om ouder te zijn maar ook om een betrokken medewerker te zijn. Ja medewerkers. Zowel vrouwen als mannen. Ga niet moeilijk doen om 4×9 werken , thuiswerken of in de middag een uur eerder weg omdat je medewerker de kinderen van school moet halen. Euhh er staat veel in de cloud en met een VPN verbinding kan je overal bij. Dus dat uurtje is in de avond zo weer ingehaald! Belemmer je medewerkers niet maar facilitair ze juist. Maak het makkelijker om en een gemotiveerde medewerker te zijn en een moeder of vader. We hebben nog een weg te gaan met elkaar. Het is voor de meeste nog heel erg puzzelen. Wie is wanneer vroeg klaar? Wie kan oppassen? Wie kan de kinderen naar zwemmen brengen? Doordat er nog weinig flexibiliteit is van de werkgever raken de ouders in de stress waardoor er 1 persoon een stap terug moet doen en vaak is dit de vrouw!

Er is geen goed of fout. Of je nou 20 uur werkt of 4×9 of 32 uur of je partner is huisvader. Elk gezin is anders. Elke situatie is anders. Gelukkig zijn betekent voor iedereen iets anders. Ik vind alleen dat we als ouder meer gefaciliteerd moeten worden. Dat de combinatie mogelijk moet zijn.

Dit is dus een oproep aan de hele maatschappij! Aan de jonge generatie van nu, de ambitieuze 30’ers, ouders, de werkgevers, de scholen! Het is tijd om samen een stap te zetten. Een stap die past bij deze tijd. 2017. Een stap waar iedereen beter van wordt. De kinderen, de ouders en de werkgevers 😉

Gastblogger Mounia Houari schrijft verschillende blogs en probeert mensen te inspireren en te triggeren om na te denken over jouw toekomst.

Werkende moeders Mambitieus blog door Mouna Houari
Photo by Dora Lionstone

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

logo footer

Volg Mei An

Contactgegevens

  • info@meian.nl

  • 06-39669623

  • Amsteldijk Zuid 87a

    1186 VG Amstelveen

  • info@meian.nl

  • 06-39669623

  • Amsteldijk Zuid 87a

    1186 VG Amstelveen

nobco
Winkelwagen