Te Paard!

Hoe hijs je jezelf weer in het zadel na je zwangerschapsverlof?

Iedere moeder weet hoe bevreemdend, anders, de wereld aanvoelt de eerste weken met een nieuwe baby. Gelukkig hoef je niet van de één op de andere dag terug te veranderen van een wiebelige nieuwe moeder vol hormonen, in de gewaardeerde professional die je was voor je verlof. Het is handig om, voor je terug gaat naar de werkvloer, op zijn minst een staat te hebben bereikt waarin je geen middagdutjes nodig hebt of in huilen uitbarst als je iemand je opbouwende kritiek geeft.

Weer aan het werk, of nog even niet?

In Nederland staat er zestien weken voor betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof, waarvan tien tot twaalf weken na de bevalling. Weken waarin je fysiek herstelt, geniet van je baby en jezelf voorbereidt op een werkend leven met oppas of crèche. Dat is fysiek en emotioneel best een traject dat niet bij iedereen hetzelfde verloopt, of volgens dezelfde tijdslijn. Ik ken moeders die stonden te trappelen om weer aan het werk te gaan. Die het gewoon echt niet leuk vonden om alleen thuis te zijn met een baby, hoe verliefd ze ook waren op hun nieuwe mensje. Maar ik denk dat de meeste vrouwen juist graag iets langer willen genieten van hun bijzondere tijd of er simpelweg niet klaar voor zijn na tien weken. Als je het je kunt veroorloven om onbetaald ouderschapsverlof te nemen, is dat natuurlijk heerlijk. Je stelt de terugkeer naar het werkende leven nog een tijdje uit en stapt veel steviger de werkvloer weer op. En weer anderen zien hun carrière opeens in een heel ander licht, na een paar maanden weg uit hun werkomgeving en met een vers gezin. Die gooien het roer om, gaan iets heel anders doen of stoppen helemaal met werken. En dat is allemaal goed, zolang je je niet al te erg laat leiden door hormonen en onzekerheid.

Zelf ga ik na mijn verlof op zoek naar een nieuwe baan. Een interessante tijd met gelukkig genoeg opties en nieuwe avonturen in het vizier. Maar ook een situatie zonder oude vertrouwde baas bij wie je bergen credits hebt opgebouwd en die zegt: “Kom alsjeblieft terug! We kunnen niet langer zonder je!” Die een bloemetje op je bureau zet en je rustig je werktijden laat opbouwen. Best spannend dus…

Werk stress? Een baby relativeert!

Ik heb gedurende mijn verlof veel nagedacht over de voordelen van een rustiger baan of het oppakken van freelance klussen: meer tijd voor mijn gezin en makkelijker om de balans te houden. Uiteindelijk heb ik besloten toch te zoeken naar een uitdagende baan die groei biedt, ook als dat betekent dat ik stevige uren moet maken en moet reizen. Ik was na mijn eerste verlof bang dat ik de stress van een drukke baan niet zou aankunnen. Hard werken met een baby erbij om voor te zorgen als je thuiskomt, in plaats van lekker bij te komen van de stress in een restaurant, de gym of met een ongestoorde nacht slaap. Wat een geluk toen ik erachter kwam dat een baby enorm relativeert! Ik ervoer tot mijn opluchting dat de werkstress van me afgleed zodra ik mijn dochter in de ogen keek op de crèche. Natuurlijk, racen om haar voor sluitingstijd op te halen en een gebroken nacht voorafgaand aan een belangrijke presentatie zijn niet fijn. Maar over het algemeen viel het werken met een baby me 100% mee.

aan het werk moeder mama

Nieuwe hakken

Dus deze keer hou ik mezelf voor dat praktische problemen er zijn om opgelost te worden en dat de logistiek van het gezin niet totaal van mij afhankelijk is. Ik vertel mezelf dat een nieuwe start me de kans geeft om mijn werk/privé balans vanaf dag één goed te bewaken door heldere verwachtingen te scheppen op mijn werk en meer hulp in te schakelen thuis. Dus stof ik mijn CV af en pak ik de telefoon om wat verkennende gesprekken te plannen. En stiekem verheug ik me alvast een beetje op de dag dat ik met een beker Starbucks in de hand en op nieuwe hakken weer een kantoorgebouw binnenloop met alleen volwassen mensen, voor mijn eerste werkdag.

Deze blog is geschreven door Gastblogger Zeemeermama!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

logo footer

Volg Mei An

Contactgegevens

  • info@meian.nl

  • 06-39669623

  • Amsteldijk Zuid 87a

    1186 VG Amstelveen

  • info@meian.nl

  • 06-39669623

  • Amsteldijk Zuid 87a

    1186 VG Amstelveen

nobco
Winkelwagen