Overspannen psycholoog?! Help!

Overspannen psycholoogOp een dinsdagmiddag, ben ik getuige van een diploma uitreiking van GZ psychologen. Een tweejarige opleiding, die je na de gewone psychologie opleiding doet en die gecombineerd wordt met werk. Je hebt hier dus te maken met hoogopgeleiden die zich reeds in het werkveld begeven en zich tot de elite van de psychologen promoveren.

Om jullie een idee te geven, dit was een groep van ruim twintig personen en alleen maar vrouwen. En ik mag wel zeggen: ambitieuze dames. Voor iedere ‘opleideling’, ja zo werden ze genoemd, werd een persoonlijk verhaal over hen verteld door de begeleider.

En wát was de rode draad van deze verhalen?!

Het viel me op dat iedere keer werd gezegd: “let op je balans”, “let op je grenzen” en “je mag meer in je zelf vertrouwen”. Schrikbarend dat uit bijna alle speeches blijkt dat de balans creëren een worsteling is voor deze ambitieuze jonge vrouwen. Allemaal signalen die kunnen leiden tot overspannenheid en burn-out! Dat is toch zonde!!!

Hier blijkt duidelijk sprake te zijn van perfectionisme, enorme betrokkenheid en een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Door de begeleiders werden tips gegeven: “leer ‘nee’ te zeggen”, “neem niet teveel hooi op je vork” en “raak niet overwerkt”.

Een praktische, ongevraagde tip van mij voor deze vrouwen: FOCUS! Richt je op die dingen die moeten en die voor jou belangrijk zijn. Stel voor jezelf een doel. Op de lange en/of korte termijn. Dus weten wát je wilt, wie je bent, wat je belangrijk vindt en bovenal waar je blij van wordt.

Met dit soort ontwikkelingsstappen coach ik deze ambitieuze mensen graag bij een duurzame verandering om dit te voorkomen of aan te pakken. Speciaal voor moeders heb ik hiervoor een programma: Mambitieus.

Herken je dit? Sta je zelf op het randje van….? Hoor jij dit ook in jouw omgeving van vrienden of collega’s ? Geef deze tip door en email me voor een verkenningsafspraak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

logo footer

Volg Mei An

Contactgegevens

  • info@meian.nl

  • 06-39669623

  • Amsteldijk Zuid 87a

    1186 VG Amstelveen

  • info@meian.nl

  • 06-39669623

  • Amsteldijk Zuid 87a

    1186 VG Amstelveen

nobco
Winkelwagen